A paloták koronája | Taj Mahal

szerző Ila 2 3940

A soha el nem múló szerelem emlékére készült ez a csodálatos épületegyüttes, mely India egyik legismertebb jelképe lett az évszázadok alatt. Ismerd meg ezt a megható történetet!

A Taj Mahal története a 17. század elejére nyúlik vissza, amikor az indiai Shah Jahan trónörökös megismerkedett leendő feleségével, Arjumand Banu Begummal, az akkori miniszterelnök lányával.
Szerelmük kiteljesedett és 1612. május 10-én össze is házasodtak és a feleség felvette a “palota kiválasztottja” nevet, a Mumtaz Mahalt.
Az akkori szokásoknak megfelelően a trónörökösnek több felesége és ágyasa is volt, mégis Mumtaz volt a kedvence, a szerelme. Ő volt aki elkísérhette a hadjáratokra és akivel megosztotta titkait.

Ennek az összhangnak 1631-ben lett vége, amikor az asszony belehalt 14. gyerekük születésébe. Shah Jahan összeomlott, 8 napig ki sem jött szobájából, majd amikor megőszülve kilépett onnan, felesége akaratának eleget téve ruháját lecserélte és több feleséget nem vett maga mellé.

Boldogságuk és szerelmük emlékére építette Agrában a Yamuna folyó partján a Taj Mahalt. A hófehér márványból készült síremlék két év alatt elkészült, de a teljes épületegyüttest közel 20 ezer munkás húsz éven keresztül építette.
Szerette volna még a Yamuna folyó másik partjára a Taj Mahal tükörképeként felépíttetni és a saját mauzóleumát is fekete márványból, az örök összetartozás jeléül pedig egy híddal összekötni a két síremléket, de ez halála miatt már nem valósulhatott meg.
Végül a Taj Mahalba szerelme mellé helyezték örök nyugalomra.

A Taj Mahal Agrában (India) található, a Yamuna folyó partján. 2007-ben a világ Hét új csodája közé választották. Évente több, mint 2,5 millió látogatót fogad.

Játssz és nyerj a Travelbooggie-val >>>>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb