A magányos cédrus – Csontváry kiállítás a Várnegyedben

szerző Lolli 1 7330

Ki ne asszociálna egyből a Magányos cédrusra a Csontváry nevet hallva..? De második, harmadik, negyedik képet már nehezebben tudjuk felsorolni. Pedig Csontváry Kosztka Tivadar egyike hazánk valaha volt legnagyobb festőinek.

December 31-ig különleges keretek között látogathatjátok meg a Csontváry-kiállítást, ahol a művész életművének kétharmada található. A festmények Pécsről érkeztek Budapestre, különleges körülmények között. Hiszen olyan műveket is tartalmaz a kollekció, amit a szakérők szerint feltekerve szállítani kockázatos lenne, így speciális ládákban, restaurátorok gondos figyelmével kísérve érkezhettek a képek a Fővárosba.
A képek ezúttal nem kronológiai, hanem tematikai rendszerben várják a kíváncsi tekinteteket, így még inkább átszellemülhet a nézelődő.

A kiállítás 17 teremben helyezkedik el, bejárása kötött; a tematikai felépítés miatt a termek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ha utoljára a gimiben, ráadásul kötelezően voltál kiállítást nézni és ezért azt gondolod, hogy ez nem neked való, érdemes újra próbát tenni.. Ez a kiállítás ugyanis sokkal több, mint egy séta néhány festmény között: Mispál Attila filmrendező keze alatt készült játékfilmes spotok, és Dér András Csontváry-ról szóló riportfilmje szinesíti az élményt.

Levezetésként pedig sétálhattok egyet a Várban egy-egy pohár forralt bort iszogatva megbeszélhetitek a benyomásaitokat a festő munkásságáról, így igazán kerek lesz a esemény!

Fotó: csontvary-kiallitas.hu

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb