Hegyek, pincék, borok – Bortúra a Pannon borrégióban

szerző Lolli 2 9860

Magyarország Borrégióit számba véve természetesen nem maradhat ki a Pannon borrégió sem, ahol szintén jellegzetes, nemzetközileg ismert és elismert boraink termelődnek, hozzáértő gondos kezek között. Hamarosan beköszönt az ősz, addig viszont még a kulturális programok hevében megihatunk egy-két jó pohárral az óborokból.

 

Bár a Pannon borrégióban a vörös borok dominánsak, mégis mindkét fajta erőteljesen képviselteti magát a Dél- Dunántúl ezen Duna-Dráva és Balaton által határolt részén.

Jellemzőek a fahordóban érlelődő cuveék, főként az utóbbi években divatba jött Carbanet Sauvignon, Carbanet Franc és Merlot borok de jellegzetes a Hárslevelű, az Olaszrizling, a Rajnai rizling és a Chardonnay is.

A borvidék négy borrégiót ölel fel, a Szekszárdi, a Tolnai, a Pécsi és természetesen a kihagyhatatlan Villányi borvidéket.

Kezdjük is mindjárt a Villányi borvidékkel, hiszen jelenleg talán ez a legdominánsabb bortermelő vidék a régióban. A négyezer-ötszáz hektáron termelt borból 3800 hektáron első osztályú bor termelése zajlik. A mérsékelten meleg, nedves éghajlat a kedvező talaj adottságok és a déli lejtők fekvése segítik a bort ahhoz a magas színvonalhoz, amit képviselni tud stabilan, évszázadok óta.
Természetesen, mint mindenhol a bor minőségéhez itt sem kizárólag a szerencsés környezeti adottságok adnak hozzá, hiszen a szakmai tudás és a borkultúra is hozzá járul a kész termékhez. A legenda szerint a Honfoglalás után Bor vitéz telepedett itt le népével és indította meg a borkultúrát,  maga a nedű neve is innen származtatható. Tehát itt a bor, egy idős a magyarsággal – ha a legendának lehet hinni. A Villányi és Siklósi borok kóstolgatása közben pedig a történelmi kirándulásnak is lehet – és érdemes- hódolni: a borospincék mellett a környék várai is figyelemre méltóak.

A legjobb borturisztikai programok, egy helyen! 

A másik, területileg leginkább domináns borvidék, a Pécsi borvidék. Kelet-Nyugati irányban mintegy 80 km hosszan húzódik. Ez a legmelegebb, leghosszabb tenyészidejű borvidékünk, bár csapadékban inkább szegényes, ez nem akadály, a római kor óta itt sem viccelnek a bortermeléssel. Mennyiség és minőség tekintetében is bőséges az áldás – Baranya megye Mecsekkel tarkított hegyei között nyáron egy jó fröccsel, vagy tisztán egy pohár Olaszrizlinggel, hidegebb időkben pedig  egy forralt boros havas sétával teremthetünk örök emléket magunknak. Az borok kínálta íz- és illatélmények ehhez mindenképpen jó keretet nyújtanak majd.

A Tolnai borvidék, bár jelenleg nem a kifejezetten kiemelkedő, húzó erejű vidékek közé tartozik borkultúráját tekintve, mégse menjünk csak úgy el mellette, hiszen a második világháború után a bortermelés teljesen megszűnt, mára azonban kezd új erőre kapni. A kortárs bortermelés ezen a területen elsősorban az új telepítésekre, a világfajták honosítására koncentrálódik, és a fejlődés egyértelmű, szemmel látható. Elsősorban a Chardonnay, Sauvignon Blanc és a Tramini fajták kedvelőinek imponálhatunk Tolna vidék boraival.

 

A domináló vörös borok egy rész a Szekszárdi borvidék kékszőlő termeléséből kapja alapanyagát. Érdekesség, hogy bár sokak szerint a kadarka hozta meg Szekszárdnak a bor-hírnevet, meglehetősen kevés a kadarka ültetvény ezen a tájon. A napsütötte domboldalak viszont nem csak a szőlő termelésnek kedveznek, de csodálatos helyszínt szolgáltatnak egy kora őszi naplementéhez is!

 

Ide kattintva elolvashatod borrégiókról szóló sorozatunk többi cikkét is! 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb