TB__

Vízi muritól a rákászásig – Családi programok hétvégére

szerző reho 3510

Remek szabadtéri programok közül válogathatunk ezen a júliusi hétvégén. Érdemes lesz kimozdulni a természetbe. Mutatjuk a jobbnál jobb lehetőségeket.

Kirándulás a vadregényes Bakony ösvényein, Kerka–Mura vízi muri, látványos geotúra a Bükk-vidéken, esti rákászás a Börzsönyben, kisvasutazás Mahócára, evezés a Fertő nádasában. Mindegyik remek kikapcsolódást nyújt.

 

1. Kerka–Mura vízi muri

Fotó: pisztrangkor.hu

 

Másodjára rendezik meg július második hétvégéjén a Mura és a Kerka folyó természeti értékeit bemutató vízi kalandozást. Családi és baráti társaságok próbálhatják ki a vadregényes folyókon az evezést, és sok más érdekes kihívást is teljesíthetnek az ország első raftversenyén. A kétnapos eseményen a vizes programok mellett lesznek vezetett kerékpár- és gyalogtúrák is.

 

Mikor?
2019. július 13–14.
Hol?
Kerkaszentkirály, Alsószemenye (programponttól függően)
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

2. Bükk-vidék Geopark tematikus túra

Fotó: bnpi.hu

 

A Bükk-vidék Geopark Roadshow keretében vezetett tematikus geotúrán vehetnek részt az érdeklődők, amely során a Szakvaskő környékének földtani érdekességeit, értékeit fedezhetik fel, illetve megismerhetik az azokat kialakító geológiai folyamatokat. A túra hossza 6 km, időtartama kb. 3–4 óra. A programra előzetese bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2019. július 13. 9.00 – 13.00
Hol?
Bükk, találkozóhely: Szarvaskő buszmegálló
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

3. Esti rákászás Királyréten

Fotó: dunaipoly.hu

 

A tízlábú rákok egy világszinten ritkuló faja után kutathatunk július 13-án. A kövi rák tiszta, középhegységi vízfolyások lakója. Mivel ez a rejtőzködő életmódot folytató ízeltlábú éjszaka keresi táplálékát, nekünk is naplemente után kell rákásznunk, persze lámpákkal felvértezve. A túra hossza 3 km, időtartama kb. 2 óra.

 

Mikor?
2019. július 13. 20.00 – 22.00
Hol?
Szokolya-Királyrét, Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

4. Ismét robog Mahócára a kisvasút

Fotó: Gulyás Atilla

 

Július 13-án, szombaton különvonat indul a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szárnyvonalára. Az Északerdő Zrt. kisvasútja 9.40-kor és 14.25-kor indul Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára, visszaindulás pedig 12.00-kor, 15.00-kor és 17.45-kor lesz. Addig is érdemes egyet kirándulni, amihez az erdészet ide kattintva remek tippeket is ad.

 

Mikor?
2019. július 13. 9.40 – 17.45
Hol?
Indulás: Miskolc-Dorottya utca állomásról
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
5. Gyapjaszsák éjszakai pontérintős túrák

Fotó: Nógrádi Attila

 

A hagyományos teljesítménytúráktól eltérően nem egy turistajelzésekkel ellátott, szalagozással megerősített utat kell végigjárnod, hanem a rajtban kapott térképen jelölt pontokat kell felkeresned tetszőleges útvonalon és sorrendben. Az éjszakai túrán három táv közül választhatunk. A leghosszabb (30 km) túrán 15 pontot kell érinti tetszőleges sorrendben, a közepes távon (20 km) 10-et, a legrövidebben (10 km) 5-öt.

 

Mikor?
2019. július 13–14. 20.00 – 05.00
Hol?
Velencei-hegység, Sukoró
Bővebb információ ide kattintva.

 

6. Kenutúra a Fertő nádasában

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

 

Júliusban több alkalommal is kenutúrát hirdet a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Fertő nyugati oldalán. Az útvonal nyomvonala a tó összefüggő, sűrű nádasába vágott közlekedőcsatornáin keresztül viszi be a kenusokat egy szinte érintetlen világba, a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti részre. A túra 6 km hosszú.

 

Mikor?
2019. július 13. 9.00 – 12.00
Hol?
Csárdakapui-főcsatorna (Balf és Fertőrákos között)
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
7. Bakonyi túrák

Fotó: Joó Annamária

 

A Bakonybélből induló körtúrákon három táv (48, 25, 13 km) közül választhatnak a résztvevők, így mindenki megtalálhatja a kedvére és erejére méretezett kihívást. A Bakony legszebb részein vezet végig a túra útvonala.

 

Mikor?
2019. július 13. 6.00 – 20.00
Hol?
Bakonybél, Pikoló vendéglő
Bővebb információ ide kattintva.


Még több utazási- és szabadidős program a hétvégére: www.travelbooggie.hu

 


Forrás: Turistamagazin.hu

BANNER_tb
BANNER_tb