Világbajnok Chia puding recept

szerző Ada 12 0300

Egy kicsiny magocska, óriási erővel, amely Kolumbusz idején az aztékok 4 fő tápláléka közé tartozott, a kukorica és a babfélék mellett. Az ősi népek hittek abban, hogy a Chia misztikus és természetfeletti képességekkel ruházza fel őket. Használták gabonaként, olajat préseltek belőle, valamint arc és test festék alapanyagaként.

1 evőkanál chia 5 gramm rostot tartalmaz. Fehérje, Omega 3 zsírok, vas, kalcium és magnézium; a Chia mag kétségtelenül egy szuper élelmiszernek számít, amely kiváló gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Egy kicsit a Chia magról:

  • Apró, pici feketés-szürkés magok, melyekben méretük ellenére hatalmas erő lakozik.
  • A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos sivatagi növény, ehető magokkal. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.
  • Kutatások bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavakban gazdag Chia mag jelentősen pozitív hatása van a koleszterin szintre valamint a szív-és érrendszer normális működésére.
  • Már 2 teáskanál Chia mag fedezi a napi Omega-3 szükségletet
  • Hő hatására a legtöbb zöldség elveszíti az értékes antioxidánsokat, míg a Chia magban sütés vagy főzés után sem csökken az antioxidáns tartalom
  • Kétszer annyi a proteintartalma, mint bármely más gabonamagnak.
  • 5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
  • 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
  • A Chia mag természetes formájában gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve lisztérzékenyeknek készült élelmiszerekben felhasználható.

Mindennapi használatra ajánlott,napi étrendbe beépítve a lehetőségek határtalanok.Semleges íze és szaga lehetővé teszi, hogy bármilyen élelmiszerrel összekeverve fogyaszthassuk(nem változtat azok eredeti ízén) ill. kész ételekre szórjuk, mint magas tápértékű “dekoráció”. Salátába keverve is kiváló nyersen vagy csíráztatva.

Chia puding: epres, csokis-mandulás, áfonyás
Chia puding: epres, csokis-kókuszos, áfonyás

Chia mag puding recept hozzávalói:

  • 1 csésze tej, kókusztej vagy mandula tej
  • 1/3 csésze Chia mag
  • 1 evőkanál méz
  • vanília
  • 1/4 csésze bogyós gyümölcs

Keverd össze a tejet a Chia magot és a mézet, majd tedd be egy éjszakára a hűtőbe, had sűrűsödjön be.
Másnap az elfogyasztása előtt tedd rá a gyümölcsöket. Ezen kívül ízesítheted még kókuszreszelékkel, kakaóporral és dióval.

Forrás: biocity

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb