Vendégségben a Mikulásnál – Lappföld

szerző Lolli 57 9690

Még aki a hidegtől irtózik is, melenget a szívében egy helyet, ahová azért szívesen elutazna, ha lehetősége adódna rá. Hiszen ott úgyis melegség öntené el a szívét, mert ott él és onnan indul útnak minden télen a Mikulás, akit mindenki szeret. Irány Lappföld!

Azt azért nem mondanánk, hogy lerántjuk a leplet a misztikus helyről, de mindenesetre ahhoz képest, hogy minden óvodás hallott már róla, meglehetősen kevés információ mozog a köztudatban a Mikulás szülőhazájáról, így ezen most örömmel és ünnepi díszbe öltözött szívvel változtatunk.

Nincs is olyan messze..

Lappföldet tulajdonképpen a legtöbben egészen távoli helynek gondoljuk (végülis az egyetlen „ismerősünk” arról a tájékról rénszarvas szánon jön, égi úton, ez nem lehet véletlen. Pedig egyáltalán nincs is olyan messze. Észak-Európában, Skandinávia északi csücskében terül el és lappok – tulajdonképpen a számik lakják. Tulajdonképpen nem annyira területi, mint kulturális terület; Norvégia, Svédország és Finnország és Oroszország is belelógatja egy-egy csücskét.

Kép: Icehotel.Com

Hó, jég és rénszarvasok

Ugye, a Mikuláson kívül ez a három dolog ami eszedbe jut Lappföldről? És bizony igazad van. A tájat puha hó borítja, és általános a hideg. Nagyon fel kell öltözni, amikor útnak indulunk, már csak azért is, mert itthonról busszal közel huszonöt óra az út. Ha nem bírjuk az egy helyben ülést, a buszozást vagy a hideget, akkor mindenképp válasszunk más közlekedési eszközt.
Természetesen ha már látnivaló és lapföld, akkor mindenképp nézzük meg a jéghotelt, amit minden évben felépítenek újra. Jégpoharak, jégbútorok – érdemes ellátogatni a jégbútor-gyárba is, ahol két tonnás jégtömbökből faragják ki a hotel berendezését.
Világos mindössze három-négy órán át van, így érdemes olyankor kinn tartózkodni, és kihasználni a nappal „hasznos részét”.

Meghitt adventi pihenést tervezel? Kattints ide! 

Kép: Cinto.hu

Természetesen a rénszarvasokról is szót kell ejtenünk: a lappok szerint a rénszarvasnak lelke van – sőt, csak a rénszarvasnak van lelke. Foglalkoznak is tenyésztéssel, és nem csoda, hogy rendkívüli módon szeretik és tisztelik a szarvasokat, hiszen amellett, hogy kedves jószágok, hússal és meleg ruhákkal látják el a lappföldieket. Meg ugye húzzák a Mikulás-szánt!

Kép: Szevilagunk.Weebly.Com

Karácsony-ház, Mikulás műhelyfalva, Rovaniemiben

Lapföld Finnországi részén találkozhatunk a Mikulással és részt vehetünk más izgalmas szervezett programokon is. Például simogathatunk félig vadon élő Rudolfokat, utazhatunk hómobillal, husky vontatta szánkóval – és még egy kutyabemutatót is megnézhetünk a szánhúzók közreműködésével.
A Mikulás postahivatalát is érdemes meglátgatni, ahol sok-sok gyermek leveleit, színes rajzait láthatjuk, a világ minden tájáról. A gyerekek örömére van a környéken egy manóiskola is, ahol részt vehetnek a Mikulás ünnepélyen, és finomságokat készíthetnek a mézeskalács műhelyben.

Felejthetetlen élmény, igazi mese a Lappföldi Mikulás-valóság! Mindenkinek Ünnepi hangulatú csizma-tisztogatást kívánunk!

Kép: Kotoszo.Blog.Hu

Ha Szilveszterkor is páratlan élményre vágysz, kattints ide! 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb