TB__

Valahol Európában – Szerbia, a Balkán gyöngye

szerző Lolli 6940

Európa sorozatunk célja éppen az, hogy felhívjuk a figyelmet  a turisztikai szempontból háttérbe szorult országokra figyelemre méltó helyeire, hiszen ezek a rejtett kincsek általában nem azért merülnek feledésbe bizonyos időszakokra, mert veszítenének szépségükből. Így természetesen ebből a sorozatból nem maradhat ki Szerbia sem, az ország, ami sokszor végez a WEF (világgazdasági fórum) turisztikai versenyképességi listájának végén.

Szerbia pedig rengeteg látnivalót visel magán, de ami talán egy igazi utazónak még fontosabb, az ország hangulata egészen különleges, az emberek barátsággal várják az érkező turistákat, általában a magyarokkal is kifejezetten szívélyesek, ami sajnos nem minden szomszédunk esetében igaz. Ez a szívélyesség pedig még egy érv arra, hogy felfedezzük amit eddig még nem..

Szabadka

Megközelítőleg három óra alatt le lehet érni probléma nélkül Budapestről Szabadkára. Ez az egyik érv, amiért a szabadkai piac olyan népszerű a magyarok körében, hiszen a kínálat igen széleskörű, az eladók kedvesek, a pénzváltással pedig nem nagyon kell foglalkoznunk, ugyanis elfogadnak forintot az árusok. Élelmiszer, ruházati és ócskapiac egyaránt fellelhető, az áru jó minőségű és olcsó. Parkolás is megoldott a piac mellett, a napi jegy 300 forint.
Az ócskás részen a hangulat teljesen balkáni a boldog kutyák és beszélgető emberek, az illatozó helyi fogások és a nagyon használt termékek nagyon mélyen belenyúlnak a balkán- életérzésbe, így a piaci látogatás nem csak üzleti szempontból, de kulturális programként is ajánlott- a táj jellemző ételeit pedig már itt is érdemes megkóstolni egy jó ebéd keretében.

Felfedeznéd a teljes kontinenst? Valahol Európában sorozatunk korábbi cikkét itt találod!

A várost maga viszont megér egy teljes napot, arra is érdemes időt szánni. Idegenvezetővel sok érdekes történetet, művészeti részletet is megismerhetünk, de korzót, a város sétálóutcáját és a Vojnics-palotát és felfedezhetjük mi magunk is. Sajnos a palota csak kívülről lett felújítva, azonban kívülről igen impozáns. A városháza gyönyörű és ajánlott a Palicsi-tóhoz is ellátogatni, egy kicsit megpihenni.

Vrsac

A román határhoz közel fekvő kisváros ideális a gyalogos turistáknak, hiszen apró mérete nem igényli a hosszas túrázást. A Vrsacki zamak talán a Diósgyőri-várra emlékeztet, pompás és igazán patinás, még a 15 század köveit őrzi magában, a kilátás pedig innen gyönyörű.

Bejön a Balkán hangulat? Ideje, hogy megnézd élőben is! 

 

Davolja Varos

Szerbia déli részén egy különleges sziklaformációba botolhatunk, a Radan-hegy déli lejtőin. Davolja Varos – azaz az ördög városa, toronyszerű képződményei andezit sziklában végződnek, ami védi az oszlopokat a gyors eróziótól. Ami nincs védve, azt megeszi az eső, így formálódik az idő során, az idővel az ördög városa. A közelben található két erősen savas 1,5 ph-s ásványvíz, amiknek nem csak a sav, de az ásványi anyag tartalma is kiemelten magas. Az egyik az Ördög vize, a másik az Ördög forrása, tehát ördögi nedűből van választék bőven.

Aki további természeti csodákra  vágyik, annak érdemes meglátogatnia a Drvengrad skanzen-t, Fruska Gora Nemzeti Parkot is!

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legjobb lehetőségekről! 

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb