TB__

Pokol tornácán és Mennyország kapujában

szerző Ila 2 4410

Ismeri a türkmenisztáni Pokol kapuját vagy Bolívia mérföldeket beterítő só mezőit? Esetleg a mennyországhoz közel lévő Roraima hegységet?Összegyűjtöttünk néhányat a Föld legbámulatosabb tájai közül.

Vannak olyan természeti csodák, melyeket Föld anya alakított ki és tart meg csodálatos formájában, dacolva a rohanó világ elemeivel. Mindössze néhány jégmező van a világon, amelyik a globális felmelegedés ellenére is tovább növekszik, a Perito Moreno gleccser is ilyen.

A gleccser a Los Glaciares Nemzeti Park hatalmas gleccsere Argentínában, egyike Patagónia legismertebb turistalátványosságainak. A jégfolyam csipkés tetejével, beszakadt  jégalagútjaival, jegének tiszta mélykék erezetével maga a földreszállt természeti csoda. A Perito Moreno 60 méteres jégfalallal rendelkezik és 34 km hosszú.

Tükemisztánban található az a hatalmas lángoló kráter, melyet a Pokol kapujának is neveznek. A különleges geológiai képződmény már 40 éve lángol a közép-ázsiai Karakum-sivatag kellős közepén. A kráter 70 méter széles, és kb. 20 méter mély, állítólag 1971-ben egy bányafúrás következtében tűnt elő. A fúrás során elértek egy óriási földalatti barlangot, mely tele volt mérgező gázzal. A geológusok azon az állásponton voltak, a barlangban lévő fölgázt el kell égetni. Azt gondolták, hogy a lángok pár hét alatt csillapodnak, és a gáz néhány hét alatt elég. A földgáz erejét viszont rendesen alábecsülték a tudósok, mert a különös geológiai képződmény azóta is ég, a helyi lakosok, csak a Pokol kapujának emlegetik.

A Roraima-hegy a Pacaraima-hegység tepuiláncának legmagasabb hegye.
A 31 km2 területű táblahegy, melyet minden oldalról 400 méteres sziklafalak határolnak, Venezuela, Brazília és Guyana hármashatárán található.

A Föld egyik legrégibb geológiai alakulatainak számítanak a hegyek, korukat kétmilliárd évre becsülik a szakértők. A Roraima hegység igazán figyelemre méltó hely, felülről nézve olyan, mintha a felhők fölött lebegne. A hegy tetején állva, az ember úgy érezheti, a mennyországban van.
A lapos csúcsot felhők borítják be, különös tájai, és növényei leginkább az Alice Csodaországban furcsa világát idézik. A bámulatos hegységbe csak egyetlen út létezik felfelé, méghozzá egy természet által formált lépcsőszerű rámpa. A hegy tetején szinte mindennap esik az eső, és különös tájai hatalmas vízeséseket rejtenek…

Fotó

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb