TB__

Mianmar (Burma), a misztikumok országa

szerző Ila 1 1000

Mianmar vagy Burma?
Teljesen mindegy mely nevén nevezzük a délkelet-ázsiai országot, mert egyformán ismeretlen és titokzatos legtöbbünk számára.

Mianmarban, az ezertornyú pagodák hazájában igazi kulturális és történelmi látványosságokat találunk, melyeket ugyan megtépázott az 50-es évekbeli katonai diktatúra, ma mégis tündökölnek. A kicsinek nem nevezhető ország földrajzi elhelyezkedését tekintve Thaiföld, Laosz, Kína, India és Banglades határolja, valamint délről az Andaman-tenger.

Andaman-tenger
Andaman-tenger

A hazánknál több mint hétszer nagyobb országban gyönyörű, aranytól csillogó sztúpák nyúlnak az ég felé a pompás pagodákban, amerre a szem ellát mindenütt ősrégi templomok. Az itteni páratlan gazdagságú kulturális örökséget elképesztő kitartással védik a helyiek. A mianmari lakosok kedvessége, bája felülemelkedik az időn, a régebbi korokat idézi, az ország természeti szépségei ámulatba ejtőek.

Burma első számú bakancslistás városa Bagan (régi nevén Pagan). Az ősi város a világörökség része és az ország idegenforgalmának igen csak nagy húzóereje. 42 négyzetkilométeren szétszórva 3-4 ezer pagoda található, amelyek a 10. és 14. század között épültek. A nagy kiterjedésű területet nem könnyű azonnal átlátni. Partjait északról és nyugatról az Ayeyarwady folyó mossa.

Az egyik legnépszerűbb program a naplementézés a pagodákról vagy a romantikus napfelkelte a szakrális romok között.
Bagannak ebből az egyszerre szétszórt, viszont csak egyben igazán nagyot ütő jellegéből következik, hogy lehetetlen rövid idő alatt “elintézni”. A bagani romok annál szélesebb területen vannak elszórva, hogy csak úgy be lehessen gyalogolni az egészet érdemes ezért szekéren utazva bejárni a főbb útvonalat vagy a népszerű hőlégballonozást választani.

Yangon - Forrás: Lonely Planet
Yangon – Forrás: Lonely Planet

Yangon egy tipikus délkelet-ázsiai nagyváros (kb 5 millió lakossal), itt található a régió egyik legnagyobb, legszebb, leghangulatosabb temploma, a Shwedagon Pagoda; egy csodálatos fehér, piramis alakú pagoda. Furfangos módon négy irányból lehet lépcsőn megközelíteni – mivel a templomokba mezítláb és megfelelő öltözetben lehet csak belépni, érdemes megjegyezni, hogy melyik lépcsőnél hagytuk a cipőnket.

Travelbooggie TIPP: Ha kedved támadt egy burmai kalandozáshoz, válaszd az 1000Út Utazási Iroda ajánlatát, hogy gondtalanul élvezhesd utazásod minden pillanatát!

 

A Shan- hegyekben található Burma második legnagyobb édesvízi tava az Inle-tó. A tó köré-, illetve ráépült lakosság több szempontból is figyelemreméltó. Házaikat cölöpökre építik, lebegő kertekben termesztik a növényeket, hajókkal közlekednek, melyet lábbal hajtanak a férfiak, és kifejlesztettek egy eljárást, mely során a bambusz növényi rostjaiból készítenek fonalat, s abból ruhát.

Inle-tó - Forrás: Exotic Voyages
Inle-tó – Forrás: Exotic Voyages

További szakrális látványosságnak feljegyezhető a Kyaikto pagoda, mely egy aranylemezekkel borított sziklán egyensúlyoz, valamint a Pindaya-barlang, amit 1000 Buddha- barlangnak is szoktak nevezni, mert 8000 Buddha szobor foglal helyet a belsejében. Valamint mindenképpen említést érdemel a korábbi két főváros Mandalay és Yagon; előbbi a Kuthodaw Pagoda és a Királyi Palota miatt, utóbbi a Shwedagon Pagoda monumentális, tekintélyt parancsoló aranycsúcsa miatt. Yagon (más fordítások szerint Ragoon)- nal hasonló helyzet áll fenn, mint az ország nevével; vagyis sokaknak még mindig ez a város a főváros.

Kyaikto pagoda - Forrás: myanmar.travel
Kyaikto pagoda – Forrás: myanmar.travel

Burmai érdekesség: Miért kenik mészhatású fehér krémmel Burmában az emberek az arcukat?
Elsőre azt gondolhatnánk, ez is egy vallási motívum, ám jobban utánanézve kiderül, ezzel a naptól védik bőrüket a burmaiak.

Thanaka
Thanaka


Ha kedved támadt egy burmai kalandozáshoz, válaszd az 1000Út Utazási Iroda ajánlatát, hogy gondtalanul élvezhesd utazásod minden pillanatát!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb