Így készül a legfinomabb karcagi pörkölt!

szerző kislolli 3 3740

A tavasz már bontja az első napsugarait és bár még meglehetősen hűvös van, de a napsütéses napokon már akár egy kinti főzésre is alkalmas az idő. Az év első bográcsozásához pedig mi passzolna jobban, mint egy igazi hungarikum az edénybe?

A hagyományos karcagi birkapörkölt pedig igazán különleges, az eredeti recept ugyan kiadós adag, főként családi eseményekre vagy az év első kerti partijára ajánljuk, de a leírás alapján kisebb mennyiségben is, 3-4 főre is könnyedén elkészíthető.
A Nagykunságon a juhhús jellegzetes és fontos alapanyag, az ételek királya, így esküvőkön és egyéb családi eseményeken szinte mindig szerepelt és szerepel még a mai napig is.

Karcagi hagyomány pedig még ennél is speciálisabb: a birka húsa előbb víz nélkül pörkölődik az üstben, majd a körmökkel, a farokkal, pacallal, belsőségekkel együttesen kerül főzésre. A főszerepet végig a húsé – fűszerként, csak fokhagymát, vöröshagymát, sót, borsot és paprikát használnak.

Fotó: Mjksz.hu / Karcagi birkapörkölt
Fotó: Mjksz.hu / Karcagi birkapörkölt

Így készül a jó karcagi; 30 kg birka húsból (nagyjából 60 kg-os birkából)

Zsírral kikent lábasba (kb. 0,5 kg zsírra lesz szükség) beletesszük az kockákra vágott hús csontosabb részét, erre kerül a színhús. A bőrös részek, a pacal és a belső részek erre kerülnek rá, bár a máj ilyenkor kimarad. Erős tűzön sütjük a húst víz nélkül negyed órán át, majd hozzáadunk egy fej megtisztított fokhagymát és 15-20 dkg sót. Az ételt pedig sűrűn kavargatjuk, nehogy leégjen.
Saját levében kb. két órán át főzzük, majd a faggyút eltávolítjuk a tetejéről. Ezután a zsírban megdinsztelt kb másfél kiló vöröshagymát 30-40 dkg őrölt csemege paprikával összekeverjük, adhatunk hozzá erős paprikát is, majd az egészet a húshoz adjuk és tovább főzzük. A vége felé pótoljuk az elfőtt vizet, kóstolás után újra ízesítjük a főzés vége előtt kb. 20 perccel pedig a májat is hozzáadjuk az bográcsban rotyogó majdnem kész pörkölthöz.

Fontos! A bőrös részeket elő kell főzni és a felöntéskor ezt a főzőlevet érdemes használni a testesebb íz eléréséhez.

Kunságban jellemzően főtt burgonyával és házi kovászos uborkával vagy csalamádéval kínálják a jóféle birkapörköltet, így mi is ezt ajánljuk mellé!

Aki pedig többféle verziót is megkóstolna a karcagi hungarikumból, annak érdemes ellátogatnia az évente megrendezésre kerülő Karcagi Birkafőző Fesztiválra is.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Hungarikum.hu

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb