Csecsemővel repülsz? – Így készülj az utazásra!

szerző Ada 1 1360

Csecsemővel, kisgyermekkel repülni nem könnyű, ezért tanácsainkkal szeretnénk segíteni azoknak a családoknak, akik nyaralás vagy “kényszerű” utazás előtt állnak!
Nézzük a legfontosabb tudnivalókat az előkészületektől a repülőútig!

Általános szabály, hogy 7 naposnál fiatalabb csecsemővel tilos repülni. Az idősebb babáknál is érdemes elhalasztani az utat, ha belázasodik vagy nagyon náthás, mivel ez utóbbi esetben garantáltan fájdalommal fog járni számára a le- és felszállás, ha el van dugulva az orra, füle.

Mit pakoljunk a kézipoggyászba?

Ha csecsemővel utazunk, a saját kézipoggyászunk mellett még egy maximum 5 kilós pelenkázótáskát is felvihetünk a gépre. Mindenképpen legyen nálunk kézfertőtlenítő, popsitörlő, pelenka, textilpelenka, cumisüveg, kiskanál, ha szükséges, cumi. Szükségünk lehet egy vagy két váltóruhára, például bodyra, és mindenképp készüljünk hosszú ujjú ruhával, kis kardigánnal, vékony sapkával, vékony takaróval is. A repülőgépen ugyanis általában hűvös van, a hőmérséklet nem szabályozható.

A fedélzetre csak 1 dl-es kiszerelésben lehet folyadékot felvinni, ez vonatkozik a lefejt tejre, tápszerre, babavízre is. Általában annyi folyadékot felengednek a fedélzetre, amennyire a babának ténylegesen szüksége van, de készüljünk fel arra, hogy azt ellenőrzéskor megkóstoltatják a kicsivel vagy velünk. Ha már hozzátáplálunk, kevés gyümölcs vagy bébitáp is legyen nálunk. Van olyan repülőtér, például a londoni Heathrow, ahol előre rendelhetünk tápszert, amit az átvilágítás után vehetünk át, illetve van olyan légitársaság, amely tud babaételt biztosítani az út során. Ezekről az extra lehetőségekről mindig időben tájékozódjunk.TRAVELBOOGGIE KIDS
– bababarát szállás, utazás, étterem, program


Utazás a repülőtérre, felszállás előtt

Ha autóval utazunk – ez lehet saját kocsi, taxi, reptéri transzfer busz – szükségünk lesz babaülésre. Ezt később feladhatjuk csomagként. Praktikus a hordókendő vagy kenguru is, különösen, ha átszállással utazunk, így magunkra köthetjük a picit. Valószínűleg szükségünk lesz a babakocsira is. Ezt egészen a repülő bejáratáig, vagy a lépcsőig tolhatjuk, majd vagy felteszik poggyászként, vagy – legfőképp az esernyőre csukható babakocsik esetében – elteszik őket a fedélzeten, és leszálláskor visszakapjuk. Ha tömegközlekedéssel utazunk, ugyanezekre az eszközökre lesz szükségünk. Amennyiben a babának külön vásárolunk helyet, praktikus olyan babaülést vinni, ami elfér a repülőn is a széken, és ráerősíthető a babakocsinkra is. A babaülésnél érdemes tájékozódni, hogy megfelel e a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) előírásának, mivel biztonsági szempontok miatt nem mindegyik ülést engedik fel a fedélzetre.

Repülés csecsemővel - a repülőtéren

Biztonsági ellenőrzés, a gépen

Az átvilágításnál a babával a karunkban kell átmennünk a kapun, a holmijait pedig a babkocsival, hordozóval együtt átvilágítják.

Ha van rá lehetőség, kérjünk elsőbbségi beszállást, de a legtöbb helyen e nélkül is előreveszik a csecsemőkkel utazókat.

Amikor jegyet vásárolunk, foglaljunk olyan helyet, ahol babaágyat tudnak biztosítani, és azt foglaljuk le időben. Ezt leginkább a hosszabb útra induló gépeknél tudják garantálni, ahol több óra a repülési idő. A babaágyban kényelmesen utazhat a pici. Nem minden járaton, géptípuson van lehetőség igénybe venni ezt a szolgáltatást, ezért esetben érdemes a foglalás előtt tájékozódni, hogy rendelkeznek-e ilyen lehetőséggel és amennyiben igen, akkor elérhetők-e még a csecsemővel utazók részére fenntartott ülések.

Repülés csecsemővel - a repülőút

A fel- és leszállás idejére mindenképpen ölbe kell vennünk a picit. Mivel könnyen eldugulhat a baba füle, ha picit is náthás, felszállás előtt szívjuk le az orrát, menet közben pedig szoptassuk vagy kapjon cumit. Így nem fog sírni a fülfájás miatt.

 


Beszéljük meg, mondd el véleményed! – Csatlakozz egy remek csapathoz, a Travelbooggie Kids zárt Facebook csoportjához!


 

A gép motorjának monoton zúgásában a legtöbb csecsemő elalszik. Ha már kicsit nagyobb a babánk, és épp nincs alvásideje, akkor a kedvenc játékait tegyük el pár napra szem elől és csak a gépen kapja vissza. Így a játék leköti a figyelmét.

Ha nem kapunk mózeskosarat az úton, például mert fapados járaton ez a szolgáltatás esetleg nem elérhető, vagy nem foglaltuk le időben és az összesre szükség van, akkor, ha van üres hely mellettünk, megengedik, hogy a picit babaülésben oda tegyük. Erről a lehetőségről azonban még a reptérre indulás előtt tájékozódjunk. Hosszabb útra érdemes lehet egy plusz ülést venni a számára, ha már biztosan ül, így könnyebb játszani vele, és nem kell egész úton ölben tartani a szülőnek. Egyébként 2 éven aluli gyermek esetében nem kell külön helyet vennünk, de akkor végig ölben kell tartani őt.

Az út során bármikor kérhetünk segítséget a stewardessektől.

Ordít, nyafog, hisztizik!

Nemcsak a szülők, de az egész fedélzet utazását képes megkeseríteni egyetlen síró gyerek. A kényesebbek még felszállás előtt átültetik magukat egy másik helyre, ha látják, hogy a közelben kisgyermekesek is utaznak.

Az utasok valójában a türelem és az empátia legkisebb jelét sem mutatják, ha kisgyerekekről van szó, derül ki a londoni Business Travel&Meetings Show legutóbbi felméréséből. Az üzleti utazók csaknem 80 százaléka egyszerűen kitiltaná a fedélzetről a gyerekeket. Egy másik, a SkyScanner által készített közvélemény-kutatásban az utasok 59 százaléka jelezte, hogy örülne, ha a repülőgépeken léteznének “csak családi” részlegek is, ahol szeparáltan utazhatnának a gyerekesek.

Repülés várandósan!

A repülés semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot. Ha egy kismama úgy éli meg az utazást, mint az élet természetes részét és ez nem okoz számára túlzott izgalmat, stresszt, akkor ebbe a repülőút is maradéktalanul belefér. A terhesen való utazás kapcsán az orvosra hallgassunk! Ha az általános egészségügyi állapotunkra tekintettel Ő engedi, repülőre szállhatunk, ha tiltja, akkor inkább ne utazzunk. Nem árt tudni, hogy a kíséret nélkül utazó kismamáknak a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén 32. hétig javasolt a repülés. A kismamák egészségének védelme érdekében a terhesség 28. hétének megkezdése után a légitársaság orvosi igazolást kér a szülés várható időpontjáról, valamint arról, hogy a magzat és az anyuka teljesen egészséges-e, nincs-e eltiltva a repüléstől.

 

 TRAVELBOOGGIE KIDS
– bababarát szállás, utazás, étterem, program


 

Forrás: blog.repjegy.hu

BANNER_tb
BANNER_tb