Az az Isteni madagaszkári vanília |fagyi recepttel|

szerző Ada 2 8130

Fotó: Puzzlemobi.com

Vanília
Az egyik legfinomabb és legkedveltebb fűszer. Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, a gyógyszerészetben és a gyógyászatban egyaránt kellemes és értékes anyag. Izgató hatása miatt egyes trópusi vidékeken óvakodnak fogyasztásától. Szutorisz szerint „.. .a szervezetet izgató hatásával könnyen árthat az embernek, könnyen izgatható, gyenge idegzetű embernek nem való!” Szerencsére azonban számos jó tulajdonsága felülmúlja ezt a károsító hatását.

Fotó: Smokingbull.de
Fotó: Smokingbull.de

Délkelet-Mexikó és Guatemala az eredeti hazája. Napjainkban már nagyobb vaníliatermesztő ország Madagaszkár és Reunion (korábbi neve: Ile de Bourbon), mint Mexikó, de egyre komolyabb jelentőségre tesznek szert az indonéziai termesztési területek is. Tehát ismerjük a madagaszkári Bourbon vaníliát (Vanilla pompona, gazdag, kiérlelt aroma), a mexikói vaníliát (édeskés aroma), a Tahiti vaníliát (Vanilla tahitensis, mósusz illat), az indonéz vaníliát (fás, füstös aroma).

A madagaszkári vanília a fűszerek királya.

Vanília fagyi

Fotó: Browneyadbaker.com
Fotó: Browneyadbaker.com

Hozzávalók (4 személyre):

1/2 vaníliarúd, 3 dl tej, 2 dl habtejszín, 4 tojássárgája, 15 dkg cukor

Elkészítése:

1. Kettéhasítjuk a vaníliarudat, majd kikaparjuk a belsejét. Felmelegítjük a tejet és a habtejszínt a vaníliarúddal meg a -velővel.

2. Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a forró tejet, végül kivesszük a vaníliarudat. Forró vízfürdőben addig keverjük, amíg besűrűsödik.

3. Ha kihűlt, előre lehűtött edénybe öntve a fagyasztóba tesszük. Amikor a szélein fagyni kezd, kivesszük, és habverővel krémes masszává verjük. Míg teljesen megdermed, visszatesszük a mélyhűtőbe.

Kapcsolódó bejegyzés: Az egyedülálló szigetország, avagy a nyolcadik kontinens

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb