TB__

A rizs, nem csak táplálék! Tudd meg miért érdemes fogyasztanod!

szerző Ada 1 8930

Tudtad? A RIZS, nem csak táplálék!
A rizs számtalan variációját elkészíthetjük – főzve, párolva, tejben, vajban, édesen vagy akár sósan. A világ 4 milliárd lakosának alapvető tápláléka.

A pázsitfű-félék családjába tartozó rizs számtalan fajtája között lehet eligazodni. Az első rizsszemet a legenda szerint az isteni földműves, Shennong ültette.

Protein forrás
A rizs egyik nagy előnye, hogy nagyon magas a protein tartalma, így a húsok mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Nem véletlen, hogy a szegényebb országok lakossága is főleg a rizs fogyasztásával pótolja a fehérje hiányát a táplálkozásukban. Az egyik fontos tulajdonsága ennek a fehérjének, hogy még azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiknek ételallergiája van, ugyanis hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik a rizs.

Ásványi anyagokban gazdag
Főleg vasat, foszfort és magnéziumot tartalmaz. Ezen kívül található benne kalcium, kálium és nátrium is. Éppen ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek, illetve szívelégtelenség esetén különösen érdemes fogyasztani. De vízhajtó hatása miatt az ödémás láb és a különböző vizesedéssel járó panaszok esetén is hatásos csodaszer lehet.

Koleszterinbarát
Számos jótékony hatása mellett érdemes kiemelni, hogy a rizs koleszterinmentes, így azoknak, akiknek a koleszterinszintjükkel van problémája, az egyik legjobb táplálék. Ezen kívül pedig segíti a szervezet méregtelenítését úgy, hogy eltávolítja a szervezetből a káros zsírokat.

A rizsnek többféle változatát is ismerjük. A fehér rizs mellett a barna rizs kifejezetten hatásos segítség lehet hajhullás ellen, illetve különböző bélgyulladások esetén is érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Allergiásoknak is
Nagyon fontos, hogy aki például laktózérzékeny, annak a rizstej az egyik olyan lehetősége, amellyel kiválthatja a tej használatát a különböző ételek elkészítésekor. Ráadásul nagyon fontos aminósavakat tartalmaz, így nem csak az allergiások számára ajánlatos a fogyasztása.

Rizsfajták

rizs_fajtak-640x480

Barna rizs – nagyon magas tápértékű rizsfajta. Hátránya: lassabban fő és keményebb marad. A hosszú szemű fajták a főzésnél nem tapadnak össze, így inkább köretnek és rizottóknak javasoljuk. A rövid szemű fajták puhábbak lesznek és hajlamosabbak az összetapadásra – kiváló gombócnak, pudingnak, tejberizsnek.

További rizsfajták

Forrás: Pinterest / basmati rizs - Indiában és Pakisztánban termelik
Forrás: Pinterest / Basmati rizs – Indiában és Pakisztánban termelik

 

Forrás: Pinterest / jázmin rizs - Thaiföldről vagy Kínából származik
Forrás: Pinterest / jázmin rizs – Thaiföldről vagy Kínából származik

 

Forrás: PInterest / Vörös rizs - Thaiföldön termesztik
Forrás: Pinterest / Vörös rizs – Thaiföldön termesztik

A lábon álló rizst tao-nak a hántolt rizst mi-nek nevezik. A főtt rizs neve fan vagy mifan.

Forrás: Kulináris világ

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb