A legfinomabb szőlőlekvár receptje
szerző 2018-09-01 09:41 9 8280
Ettetek már igazán finom szőlőlekvárt? Ha még nem, de kipróbálnátok, sőt el is készítenétek, akkor ne habozzatok! ITT a LEGJOBB receptje, amely színes, illatos és rendkívül zamatos! Munkára fel!
Mihez is a legjobb a szőlőlekvár?
Lássuk csak… Savanykás, édes és rendkívül kellemes íze miatt szinte mindenhez! Pirítósra, süteménybe, palacsintába, camembert-hez, kecskesajthoz, illetve kacsa- vagy libamájhoz, kacsasülthöz, bélszínhez, hideg sült szarvas- vagy vaddisznócombhoz és így tovább…
Hogy melyik szőlőlekvár is az ami ilyen sokoldalúan felhasználható? Eláruljuk!
Hozzávalók:
3 kg szőlő (minimum a fele otelló)
1 kg alma vagy birsalma
2 db citrom
75 dkg kristálycukor
50 dkg 2:1-es befőzőcukor (pektines)
Szükséges eszközök:
Nagyobb edény, kis kés, nagylábas, turmixgép, fém tésztaszűrő, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.
Elkészítés:
A megmosott, leszemezett szőlőt a négybe vágott kibelezett, majd felkockázott almával egy tálba teszem, majd rányomom a citrom levét. Fölteszem főni és amikor az alma megpuhult, akkor jó. Literes adagokban leturmixolom, majd fakanállal kevergetve átnyomom egy tésztaszűrőn. A magokat és a citromhéj darabjai kidobom. A pépet visszateszem a tűzre, és amikor megint forr, hozzáadom a cukrot, majd a befőzőcukrot. Azzal már csak öt percig rotyog, közben leszedem a habját. Beüvegezem, fejreállítom, egy éjszakát maradnak még a dunszt alatt és kész.
Természetesen lehet fűszerezni mindfélével, amivel a forralt bort: fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, szerecsendió-virággal, akár egy szemernyi rózsaborssal is.
Egy nagyon finom, ínyenceknek való változat: pár szál levendulával!
Karácsonyi ajándéknak is kitűnő, ha kicsit feldobjuk a kinézetét is: durvára tört diót, előzőleg vörösborba áztatott mazsolát és/vagy apróra vagdalt cukrozott narancshéjat keverünk bele.
Kellemes időtöltést és jó étvágyakat kívánunk!