A legfinomabb pulykasült I Letölthető recepttel

szerző Ila 5 0090

Szeretnél a hagyományos ételek helyett idén valami ütős újdonságot az ünnepi asztalra? Teljes menüvel, kipróbált receptekkel készültünk. Vigyázat, szuper finom!

A töltött káposzta és a többi klasszikus karácsonyi finomság annyira jól kitalált ételek, hogy tagadhatatlanul nehéz rájuk unni. Azonban, ha mégis egyhangúnak találod minden évben ugyanazokat az ételeket tálalni, érdemes helyette, (vagy mellette…) egy-két újdonságot is kipróbálni. Ki tudja, talán annyira jól sikerül, hogy 10 év múlva már ez lesz otthon a hagyományos karácsonyi menü!

Sütőtök leves úgy, ahogy a legjobb

Egy kb. 1 kilós kanadai sütőtököt, és egy közepes burgonyát meghámozunk, és kisebb kockákra szeletelünk. Egy közepes vöröshagymát felaprítunk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a tököt és a krumplit. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, sóval, borssal, szerecsendióval, és egy apró csipet gyömbérrel fűszerezzük. Ha a tök megpuhult, hozzá adnunk két evőkanál tejfölt, és botmixerrel pépesítjük. Ha szükséges, utánafűszerezünk, tökmagolajjal meg öntözzük, és pirított baconnel tálaljuk. Nagy adagot érdemes készíteni, gyorsan fogy… 🙂

Fotó: Pinterest.com

Gesztenyés pulykamell meg „Az az isteni” áfonyamártás

Fotó: Pinterest.com

Kezdjük a közepén: A töltelékhez 30 dkg natúr (nem cukrozott) gesztenyepürét egy tejben áztatott szikkadt zsemlével, 15 dkg apróra vágott baconnel, 2 kisebb tojással, kakukkfűvel, sóval, borssal, alaposan összedolgozzunk.
Fél kiló pulykamell filét tenyérnyi nagyságú szeletekre vágunk és megtűzdeljük füstölt szalonnával. A tölteléket a husikán egyenletesen szétterítjük, szorosan feltekerjük és spárgával, hústűvel rögzítjük.
Mikor a gesztenyés pép már atombiztosan becsavarodott a pulyka szeletekbe, akkor tepsibe helyezzük fokhagyma, alma és vöröshagyma gerezdek közé. Felöntjük egy pohár húsleves alaplével (vész esetén lehet csalni leveskocka levessel) és háromnegyed órán 180 C-fokon át alufólia alatt készre sütjük, majd kicsit magasabb fokozaton kb 10 percig pirítjuk.

Köretnek zöldségpürét ajánlunk. Ez épp úgy készül, mint a hagyományos krumplipüré, csak épp a burgonyán kívül sárgarépát vagy brokkolit is tartalmaz. A botmixer használata erősen kerülendő – ha csak nem akartok gumikrumplit enni ezen a szép ünnepen!

Az áfonya mártáshoz 20 dkg aszalt vörös áfonyát felöntünk 1 dl vörösborral, nagy lángon főzni kezdjük és közben hozzá adunk 10 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját, egy fél teáskanál gyömbért egy csipetke sót (ez azért kell, hogy kihangsúlyozza az ízeket). Tejszínnel felöntjük, összeforraljuk, majd egy kevés narancslével hígítjuk.

Fotó: Pinterest.com

Nutellás KaLácsonyfa

Ennek a kalácsnak nem az összetevői, hanem a csinos külseje a különleges, úgyhogy előkaphatjuk a legjobb kelt tészta receptünket, és fél kiló lisztet alapul véve elkészítjük, megkelesztjük a tésztát. 4 egyenlő részre osztjuk. Az első részt háromszög formára nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és egy evőkanál meleg nutellával megkenjük. Ráterítjük a következő réteget, és minden tésztával megismételjük ezeket a műveleteket, a legfelsőre már nem kerül nutella.
Éles késsel törzset formázunk, majd kb 1,5 centinként két oldalról csíkokat vágunk a tésztába, amiket kétszer megforgatunk. Fél órát még kelesztjük, tojás fehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

Fotó: Pinterest.com

Letölthető, rendhagyó receptjeinket ITT találod, melyekhez jó étvágyakat kívánunk!

Fotók: Pinterest.com

4.0

Könnyű elkészíteni?
Finomsági faktor
BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb