Gyerekkel: 11+1 ok, amiért el kell menned Tihanyba!

szerző Ila 14 0480

Forrás: Pinterest.com

A Tihanyi-félsziget a Balaton északi részének valódi ékköve.  Természeti tájainak és kulturális örökségeinek köszönhetően méltán érdemelte ki Tihany 2014-ben a legszebb felújított európai falu díját. A település középpontja a Bencés Apátság, ami a Visszhang-dombról tekint le a Balatonra és a környező városokra. Kitűnő elhelyezkedésének köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a tó keleti sarkára és a déli-partra egyaránt.

De nem csak az apátság és a kilátás az, amiért érdemes Tihanyt felkeresni… Nézzétek meg, mi az a 9+1 hely, amit mindenképpen látnotok kell!

KIHAGYHATATLAN

Visszhang
Ha valami összeforrt Tihany nevével, akkor a visszhang biztosan. A visszhangot réges-régen a tihanyi templom oldala verte vissza, optimális esetben hétszer. Mára sajnos nem nagyon hallatszik vissza a kiáltott szó, mert egyfelől benőtte a területet a növényzet, másfelől beépült a terület házakkal. Meséljetek erről a gyerekeknek!

Mese: A visszhang mondája

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű királylány. Ám hiába jártak messze földről csodájára szépségének, senki sem válthatott szót a szépséges hajadonnal, mert néma volt. A Tihany környéki dombokon legeltette aranyszőrű kecskenyáját.

Megpillantotta egyszer a lányt a Balatonból kiemelkedve az ősz hullámkirály. Kért egy korsó kecsketejet beteg fiának, cserébe – ígérte – feloldja a hajadont a némaság alól. Így is történt. A királyfi azon nyomban erőre kapott a kecsketejtől, a lány pedig csengő hangon megszólalt. Az ifjú amint megpillantotta a lányt, beleszeretett, de a királylány szívét kevélység töltötte el. Nem állt szóba senkivel, kegyetlenül elutasította a hullámkirály fiát is, aki belehalt bánatába.

Szörnyű haragra gerjedt a király: megátkozta a kegyetlen leányt és egy sziklába zárta. A gazdátlanul maradt aranyszőrű nyáj a Balatonba veszett, a kecskék körmeit (patáit) azóta vetik partra a tó hullámai. És a gőgös királylány? Nem látta azóta emberfia. Fogott rajta a király átka: ahogy korábban senkivel nem ereszkedett szóba, úgy a sziklába zárva készségesen felelget minden arra járónak, aki megszólítja. Belőle lett ugyanis a tihanyi visszhang.

 

A Tihanyi Belső-tó a horgászok paradicsoma!
Lehet itt mindent kifogni;  harcsa, csuka, 10 kg feletti pontyok, harcos amurok. Csónakból vagy partról rengeteg ember próbálkozik a szerencséjével, több-kevesebb sikerrel. A tó faunája nagyon változatos. Fészkelnek benne ritka vándormadarak, kócsagok, gólyák vadásznak zsákmányukra. A környék egyszerűen gyönyörű és még játszótér is van itt! Amíg a családfő horgászik, addig fedezzétek fel a gyerekekkel a Tihanyi Belső-tó szépségét és élővilágát.

Forrás: Pinterest.com
Forrás: Pinterest.com

Tihanyi Levendulás
A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig immár több, mint 50 éves Őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.  A “Levendula hetek” rendezvénysorozat alatt népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház várja az érdeklődőket, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

Forrás: Pinterest.com
Forrás: Pinterest.com

A Barátlakásoknak régmúltba visszanyúló históriája van
Már a tihanyi alapítólevélben is szerepelt, Petra elnevezéssel. Orosz szerzetesek vájták maguknak ezeket a kőbarlangokat a XI. században, nem csak lakhelyül, hanem temetkezési helyként is szolgáltak. Sajnos a hely méltatlanul kezd feledésbe merülni, ezért bátran szánjatok rá időt, és látogassátok meg öreg falait!

Forrás: Balcsi.net
Forrás: Balcsi.net

A Cipriánforrás az egyetlen látható forrás Tihanyban
Állítólag a Belső-tó vizét is táplálja… A forrás a Barátlakásokhoz közel, vele azonos úton található, vizét kortyolgatva az ember azt találgatja, ha nem vezetékből folyik, hogyan lehet ilyen tiszta. Mert az, kristálytiszta!

Gejzírkúpok
A Gejzírkúpok vagy közkedveltebb nevükön Aranyházak a vulkanikus tevékenység hatására emelkedtek ki a talajból, melyeket a hőforrások hoztak létre. Színük a megtelepedett sárga moha és a napsugarak hatására aranyló színben tündökölt. Kialakult benne egy kisebb méretű barlang is, melyben a gyerekek szívesen játszanak. A Belső-tó mellől 10 perc kényelmes gyaloglás után máris a tövében vagyunk, még némi mászás, és gyönyörködhetünk a zöld vegetációban. Látni a szomszédos Aszófőt, Csúcs-hegyet, mely Tihany legmagasabb pontja, a Külső-tavat, a felette lebegő kócsagokkal és gólyákkal. Igazi csemege a természetet, túrázást kedvelő családoknak.

Tihany a lábunk előtt – séta az Őrtorony Kilátóhoz
A 2016 novemberében átadott Őrtorony Kilátó az Apáti Templomromtól alig több, mint 1 km kényelmes sétával érhető el. Az eligazító tábla egyértelműen mutatja a helyes irányt. Fentről megcsodálhatjuk a Tihanyi-tavakat, a füredi öblöt, a Balatont és a Cser-hegyet.
Kalandsziget Tihany kalandpark
Három nehézségi fokozattal várja a gyerekeket és szüleiket a fák hűsítő árnyékában. Ha egy kis szerencsétek van, még Fülessel is találkozhattok, a Kalandpálya egyetlen lakójával, a fülesbagollyal.
Cím: 8237 Tihany, Lepkesor

 

A tihanyi Paprikaház az Apátság alsó lépcsőjénél található. Érdekessége, hogy falait minden oldalról a nemes zöldség piros fajtája díszíti, ami miatt igazi látványosságnak számít sok-sok éve. A paprika természetesen nem csak dísz, vásárolni is lehet belőle.

Forrás: Pinterest.com
Forrás: Pinterest.com

A Tihanyi Bencés Apátság, ami kihagyhatatlan, megkerülhetetlen, figyelmen kívül nem hagyható
Hogy is lenne az, mikor tiszta időben, mikor a pára nem rejti leple alá, Keneséről, Siófokról is látható. De a másik irányból, Keszthely felől közelítve jó előre megmutatja impozáns tornyait, melyek kecsesen az ég felé nyújtózkodnak. Időnként, ha alacsonyan szállnak a felhők, tornyait elrejti a kíváncsi szemek elől, ettől még titokzatosabbá téve ezt a csodálatos, majd ezer éves építményt.

Forrás: Pinterest.com
Forrás: Pinterest.com

 

GASZTRONÓMIA

Tihanyi Piac Placc, amely hasonlóan híres, akárcsak a Káptalantóti piac. A piac egész hétvégén nyitva tart: Balaton-felvidék kulturális-gasztronómiai szívcsakrája lett a termelői portékák mellett tematikus eseményekkel, piknikekkel és laza fogásokat elővarázsoló Placc Bisztróval.

Ha valami igazán jóra vágyunk, akkor itt van például a híres balatoni panorámával csábító Karolina Fűszerkertje Étterem, vagy ha egy igényes bisztrókonyhára lennétek éhesek, akkor irány a Malackrumpli.
Gyerek+nyár=FAGYI, ehhez jó választás lehet a lila biciklikről jól ismert Levendula Fagyizó, ahol minőségi kézműves fagyit nyalhattok a gyerekekkel vagy az Apátsági Rege Cukrászda.

A gyerekek és a szülők egyik PARADICSOMA, a Tündérsziget – a Nagyi sütödéje

Végre a reggelizni vágyóknak is megvan a maguk kedvence Tihanyban, ahol ínycsiklandó delikátesz termékekkel, friss péksütivel várnak már 9 órától – de ha délután egy jóféle házisüteményre, teára vagy limonádéra fájna a fogunk, az első számú úti cél akkor is biztosan az Apátságtól csupán egy kőhajításnyira található Tündérsziget lesz.
A kellemes kerthelyiséggel rendelkező, bájos régi holmikkal, tálalószekrénnyel, szép textíliákkal telepakolt, hangulatos reggeliző-kávézóban azonnal otthon érezzük magunkat. Fesztelen, barátságos a légkör, roppan a croissant, és pedig ha a gyerekekkel vesszük a nyakunkba Tihanyt, ide egyenesen kötelező betérnünk: a városnézésben elfáradt lurkóknak nagy öröm lesz a kert mászókája és csúszdája.


NE CSAK EGY NAPRA! Foglalj szállást!

Ha már Tihanyban jár az ember, kell egy NAGYSZERŰ SZÁLLÁS is, ahová visszavonulhatunk megpihenni a túrák után, ahol élvezhetjük a wellness szolgáltatásokat, ahol a gyerekeket nagyszerű animáció keretein belül foglalkoztatják, ahol bőséges és ízletes a félpanziós ellátás és ahová csak úgy jó haza menni…

 

Játssz velünk és nyerj egy pihenést >>>>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb