2 millió literes akvárium: Elkészült a Fővárosi Állat- és Növénykert cápaneveldéje

szerző Ada 1 6210

Elkészült és péntektől látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye, és jól halad a Pannon Park biodómjának építése is – mondta Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

    “Ilyen hatalmas tengeri medencével, ami a Pannon Park kiszolgálásához szükséges, eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence” – emelte ki a főigazgató.
Persányi Miklós azt is elmondta, hogy a cápasuliban a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni. Emellett az állatok itt növekednek, fejlődnek is. Fajonként ugyan eltérő méretűek, de átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át a Pannon Park óriásmedencéjébe.
A Fővárosi Állatkert több mint 100 évvel ezelőtt is tartott már cápát, azonban akkor még csak az Adriában honos, kispettyes macskacápának tudtak megfelelő körülményeket biztosítani. Az új cápasuliban már most többféle cápa látható: feketeúszójú szirtcápa, rozsdás, homokszínű és rövidfarkú dajkacápa és zebracápa is, de a benépesítés folyamatosan zajlik. Az akváriumban a cápák mellett többféle rája is megtekinthető, a gitárhalak, denevérhalak és aranymakrélák mellett. A látogatóközpontban a közönség továbbá annak is szemtanúja lehet, hogyan foglalkoznak a halakkal a gondozók, például hogyan tanítják meg őket arra, hogy együttműködjenek a szakemberekkel az orvosi vizsgálatok vagy kezelések során.
A cápasuliban összesen három tengervizes medencét alakítottak ki, a két kisebb medence 30 ezer és 90 ezer, a legnagyobb 660 ezer literes. A bemutatóhely az állatkert Holnemvolt Parkjában található, állattartási szempontból azonban a Pannon Park tengeri akváriumához kapcsolódik majd. (Forrás: MTI)

A cápanevelde első kiscápáinak megkezdődött a tanítás

Tudod-e, milyen egy jól nevelt kiscápa? A cápasuli tanítványai megtanulják itt, hogyan éljenek együtt más halakkal, táplálkozzanak egészségesen, viselkedjenek, és működjenek együtt az emberrel.
A Cápasuli kis növendékei a világ több pontjáról érkeznek ide, és a gondozók feladata, hogy elősegítsék a megfelelő méretre növekedésüket. Az itt élő halak ugyanis az épülő Biodóm több mint 2 millió literes akváriumának jövendőbeli lakói lesznek néhány év múlva. Az iskola tehát egy előkészítő nevelde, ahonnan ha tanítványok  (cápák, ráják és porcos halak) megfelelően vizsgáznak, bátran engedik ki őket a Nagymedencés Életbe. Addig viszont még sok mindent meg kell tanulniuk.

Beszoktatás
Az ifjú növendékeknek először is meg kell szokniuk az új helyüket, amely nem egy szokványos akvárium. Érkezés után elkezdik az első osztályt, ahol először az alapokat tanulják meg. Ilyen például a medence feltérképezése, a társaik megismerése, akikkel meg kell tanulniuk békében együtt élniük. Természetesen nagyon fontos, hogy rendesen egyenek (ugye gyerekek?), és tanulják meg, hogy a Tanárok – bár buborékot fújnak – nem is olyan félelmetesek.

Tréning
Bármilyen hihetetlennek hangzik, a cápák és a ráják is taníthatók, ezért tanítási órákon vesznek részt.
Órarendjük az alábbiakból áll:
• Illemtan: ahol megtanulnak nyugodtnak maradni, amíg átvizsgálják és megmérik a testüket.
• Biológia: ahol állatorvosi vizsgálatokra készítik fel őket.
• Játékos foglalkozások: ahol labdázással és egyéb érdekes játékokkal színesítik napjaikat.
• Testnevelés: ahol megtanulnak majd a búvárokkal együtt úszni, közösen mozogni, valamint a leendő szállítóeszközeikre feljutni.
A Cápasuliban tehát megtekintheted azt a háttérmunkát, amely bemutatja, hogy a későbbi Biodóm hatalmas látvány akváriumába hogyan neveljük elő a különböző halfajokat, egyúttal közelebbről is megismerheted ezeket a gyönyörű állatokat. Megtanulhatod megkülönböztetni őket az egyedi farokuszonyukról, vagy fogazatukról és láthatod, mit jelent egy ilyen állatot életben tartani. Tájékozódhatsz arról is, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, és mivel segítheted elő a vadon élő állományok megóvását. Szeretnénk, ha a szívedbe zárnád ezeket a félreértett állatokat.

A Biódomot is magában foglaló Pannon Park fejlesztéseiről többet is megtudhatsz itt. (Holnemvolt Park)


Gyerekkel vagy? Kövesd a Gyerekkel.hu Facebook oldalunkat vagy csatlakozz a Gyerekkel.hu zárt Facebook csoportunkhoz!


Naponta frissülő utazási-, gasztronómiai- és szabadidős ötletek a www.travelbooggie.hu portálon!

BANNER_tb
BANNER_tb