2 500 Ft/fő - Folly Arborétumi séta egyénileg
Érvényes: 2021.03.10 - 2024.08.30
Folly Arborétum és Borászat
  • Magyarország, 8257 Badacsonyörs
    Kápolnavölgyi út 25.
  • +36-70-333-2569
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

Március 10-én a hatályos szabályozásoknak megfelelően négy hónap után újra kinyit a Folly Arborétum! Így bátran javasoljuk a szabadtéri programot keresőknek az arborétum egyéni látogatását!

Az Étteremből hideg és meleg italokat, péntektől vasárnapig pedig meleg ételeket is kínálnak elvitelre. Egyúttal a növényáruda is megnyitja kapuit azok előtt, akik Folly növényeket vásárolnának.

Az Arborétum bejárása kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. A szabadtéri tartózkodáshoz javasoljuk, hogy öltözzetek melegen!

Nyitva: a hét minden napján 10:00-18:00 óra között

Az arborétumról:

Egész évben nyitvatartó Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese családunk történetnek! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öregarborétumot” dédnagypapánk, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztizenöt évvel ezelőtt. Nagyapánk dacolva az államosítással folytatta a munkát. Édesapánk visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság elött. A kibővült arborétum és a csatlakozó erdő mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona.

A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt. A Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innnen származik. A világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett, ez a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is. Ritkábban látható fajok közül bemutatunk néhányat, így az amerikai MacNab ciprust (C. macnabiana), a Gowen ciprust (C. goveniana), a Kuyamaka ciprust (C. stephensonii); az Ázsiaiak közül a Kashmir ciprust (C. cashmeriana), a Himalájai ciprust ( C. torulosa), Ducloux ciprustd (C. duclouxiana) a gyönyörű, fél évszázdos könnyező ciprust ( C. funebris ) is.

Az arborétum eredeti telepítései között ott volt az óriástobozú vagy Coulter-/Kulter-fenyő (Pinus coulteri) azaz, Európában az elsők között került ide ez a különös kalifornai, Baja-kaliforniai faj és fejlődött termő fává a Kisörsi-hegy oldalán. Ma az eredeti, öregarboretumi fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már termetes, toboztermő fa lathato itt. Az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője: elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.
A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését művészi képekkel illusztrált táblák segítik. Ha nem elég az, ami a táblán van, QR-jel segít a további ismeretekhez.
Az Arborétum legmagasabb pontján található fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jelképe. A kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”; a vulkáni kitörések bazaltorgonás “sapkája” védte meg a pannon tengeri homok és agyag egykor kétszáz méterrel magasabb szintjét a lepusztulástól. A Badacsony 11 km kerületű és tengerszint feletti magassága 438 m.

Belépőjegy árak és további információk >

 

Kérdése van? Visszahívjuk!×