A magyar kultúra napja // ingyenes kurátori tárlatvezetések
Érvényes: 2020.01.22
Petőfi Irodalmi Múzeum
  • Magyarország, 1053 Budapest
    Károlyi Mihály utca 16.
  • +36 1 317 3611
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.

1823-ban ezt a dátumot írta Kölcsey Ferenc a Hymnus egy letisztázott kéziratára. Bár nem tudjuk, hogy a dátum a szöveg keletkezésének kezdetét vagy lezárást jelenti, január 22-e szimbolikussá vált az utókor számára.

Kölcsey imádságának megzenésítésére pályázatot írtak ki, amelyet 1844-ben Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház karmestere nyert meg. A közönség 1844. július 2-án hallhatta először a megzenésített verset. Hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus huszadikán hangzott el a Himnusz, amelyet először a közmegegyezés tett nemzeti himnusszá. Hivatalosan csak az 1949. évi alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

A magyar kultúra napját ingyenes tárlatvezetésekkel ünnepeljük a múzeumban.

- 17 órától a CSÁTH*, a Bolyongó üstökös és a „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?” című kiállításokban a kurátorok vezetik körbe a látogatókat.
- Szintén 17 órától Gyapay László irodalomtörténész tart tárlatvezetést a Magukra maradt bútorok című kiállításban, ahol megtekinthetjük Kölcsey egyetlen ránk maradt bútorát, és ebből az alkalomból kiállítjuk a PIM Kézirattárában őrzött egyes kéziratait is.

Várunk mindenkit szeretettel, ünnepeljetek velünk!

 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

Időpont: 2020. január 22.

Ingyenes.

Kérdése van? Visszahívjuk!×